AM Rijlessen nemen

Om veilig met zoveel mensen de weg op te kunnen, is er de regelgeving dat iedereen in het bezit moet zijn van een rijbewijs, die men krijgt bij het slagen voor het examen na het nemen van rijlessen. Dit geldt voor auto’s, motors, tractors en ook brommobielen. Ook met het besturen van een brommobiel moet u op de hoogte zijn van de regels in het verkeer en u moet weten hoe een brommobiel rijdt, om veilig de weg op te kunnen.

Wanneer mag u beginnen met een AM rijles?

Bent u minimaal 16 jaar oud, dan kunt u opgaan voor een AM rijbewijs. Daarnaast is het een vereiste dat, indien nodig, u een Gezondheidsverklaring kunt tonen. Hiermee wordt aangegeven of u geschikt bent om in een brommobiel te rijden. Deze verklaring is nodig bij mensen die bepaalde medicatie slikken, mentale of fysieke beperkingen hebben of die 75-plus zijn en iedere 5 jaar een verlenging van hun rijbewijs moeten aanvragen.

AM rijlessen nemen bij rijschool

Heeft u al heel wat jaren ervaring op de weg met uw auto of motor, maar is uw B of A rijbewijs niet meer geldig verklaard, doordat u niet door de medische keuring bent gekomen? Dan kunt u alsnog voor een AM rijbewijs gaan en deze aanvragen bij de gemeente. U moet dan wel uw ongeldig verklaarde rijbewijs bij het CBR, divisie Rijgeschiktheid, afdeling Vorderingen hebben ingeleverd. Dit geldt uiteraard niet als de strafrechter u een rijontzegging heeft opgelegd. Een rijles is vaak niet nodig, mits u nog nooit een A, B of AM rijbewijs heeft gehaald. Vaak wordt tijdens uw eerste rijles een inschatting gemaakt van het aantal lessen dat u nodig heeft. Aan de hand daarvan kunt u het aantal lessen kiezen. Let bij het kiezen van een rijschool altijd op het slagingspercentage, want u wilt immers bij het eerste examen slagen. Hoe hoger dit slagingspercentage, hoe beter de rijschool vaak is.

Praktijk- en theorie examen

Voor een AM rijbewijs is het noodzakelijk om een praktijk- en theorie examen af te leggen. Slaagt u hiervoor, dan kunt u het rijbewijs binnen enkele dagen ophalen bij het gemeentehuis. Het theoriegedeelte kunt u al vooraf doen. Een praktijkexamen dient u of uw rij instructeur aan te vragen na het doen van wat rijlessen. Een rij instructeur van het CBR neemt dan het praktijkexamen af, omdat die onafhankelijk kan beoordelen of u wel aan de voorwaardes voldoet.

Geef een reactie