Hoe werkt het aanvragen van een AM rijbewijs?

Gaat u binnenkort beginnen met het halen van uw AM rijbewijs, omdat u graag scooter wilt rijden? Het AM rijbewijs is geschikt voor een scooter, bromfiets, snorfiets en brommobiel. Echter kunt u nog wel onderscheid maken tussen het AM rijbewijs. U heeft namelijk het AM2 rijbewijs en het AM4 rijbewijs. Het AM4 rijbewijs is het beperkte rijbewijs, want dit is alleen geschikt voor brommobielen. Met het AM2 rijbewijs mag u alles besturen, dus ook de brommobiel. Andersom dus niet. Maar hoe werkt het aanvragen van dit rijbewijs precies? U leest het hier.

Uw AM rijbewijs halen

Voordat u uw AM rijbewijs kunt aanvragen, moet u het natuurlijk eerst halen. U moet daarvoor een theorie- en praktijkexamen afleggen. U kunt beginnen met het halen van een AM rijbewijs op 16-jarige leeftijd. U kunt pas beginnen met de rijlessen voor het AM rijbewijs zodra u het theorie-examen heeft gehaald. Haal dit zo spoedig mogelijk na uw 16e levensjaar en daarna kunt u starten met het volgen van rijlessen.

Uw AM rijbewijs aanvragen

Zodra u ook uw praktijkexamen voor het AM rijbewijs hebt gehaald, kunt u dit aanvragen bij het gemeentehuis. Doe dit ook daadwerkelijk bij uw eigen gemeentehuis. Het is belangrijk dat u de verklaring van het CBR meeneemt en een recente pasfoto. Aan de hand daarvan kan uw aanvraag ingediend worden. Binnen een aantal werkdagen kunt u weer bij het gemeentehuis uw rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs is net zo groot als een creditcard en hierop staat aangegeven in welke voertuigen u mag rijden. Daarbij geldt het rijbewijs in Nederland ook als geldig legitimatiebewijs.

Het theorie-examen voor AM rijbewijs

Er zitten nog wel wat regels aan het behalen van een AM rijbewijs. Heeft u het theorie-examen al binnen maar uw praktijkexamen nog niet gehaald? Wacht niet te lang, want uw theorie-examen is maar 1,5 jaar geldig. Daarna moet u het theorie-examen opnieuw afleggen. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen over alle belangrijk verkeersregels en verkeersinzicht, waarvan u er 44 goed moet hebben. Als u dit heeft gehaald, kunt u de eerste rijles inplannen.

Meer weten over het AM rijbewijs

Hoe eerder u begint met het theorie-examen, hoe eerder u ook je praktijkexamen kunt doen. Kies een rijschool uit waar u zich prettig bij voelt en let eens op het slagingspercentage van deze rijschool. Het is namelijk wel fijn als u binnen één keer slaagt en u niet vaker examen hoeft te doen. Als u niet slaagt, betaalt u namelijk ook weer opnieuw het bedrag voor het examen en dat zou zonde zijn. Meer weten? Raadpleeg eens een rijschool of het CBR voor meer informatie.

Geef een reactie