Rijbewijs verlopen na uw 75ste levensjaar?

Wilt u uw rijbewijs verlengen na uw 75ste? Hiervoor is eerst een medische keuring nodig, die zal verklaren of het nog veilig genoeg is voor uzelf en de omgeving om de weg op te gaan. Bent u geslaagd voor deze keuring, dan krijgt u een nieuw rijbewijs. Lees hier meer over de medische keuring met 75 jaar.

Keuren met 75 jaar doet u hier

De keuring die u vanaf uw 75ste moet ondergaan, wordt ook wel ‘de seniorenkeuring’ genoemd. Het is belangrijk dat u van tevoren goed let op de datum van het verlopen van uw rijbewijs. Op deze manier voorkomt u dat u er te laat achter komt en een aantal maanden wellicht geen geldig rijbewijs hebt. Begin vijf tot zes maanden voor het verloop van uw rijbewijs met het aanvragen van de medische keuring. Zo bent u er in ieder geval zeker van dat u op tijd begint en u na het verloop van uw rijbewijs ook daadwerkelijk een nieuw rijbewijs krijgt. Let er ook op dat een verlopen rijbewijs niet geldig is als legitimatiebewijs, dus dat u ten alle tijden een geldig paspoort of ander legitimatiebewijs bij u moet hebben.

Een verlopen rijbewijs?

Met een verlopen rijbewijs kunt u blijven rijden in Nederland. In het buitenland is het niet meer toegestaan om te rijden met een verlopen rijbewijs, tenzij er sprake is van een noodsituatie. Met het verlopen rijbewijs kunt u gewoon blijven rijden, tot het CBR een besluit neemt. Dit kan wel tot een jaar na het verloop duren. De seniorenkeuring houdt in dat u gekeurd wordt door een arts waar het CBR u naartoe verwijst, of die u zelf hebt uitgekozen. Let op: uw eigen huisarts mag u niet keuren, om een zo onafhankelijk mogelijke keuring te kunnen uitvoeren. Van tevoren kunt u een gezondheidsverklaring kopen, waar u informatie invult. De rijbewijskeuringsarts zorgt er verder voor dat u gekeurd wordt op diverse vlakken. Er wordt ook om uw urine gevraagd, zodat die onderzocht kan worden.

Het keuringsverslag op 75-jarige leeftijd

Het keuringsverslag wordt ingevuld door de rijbewijskeuringsarts. Deze arts maakt gebruik van verschillende formulieren voor het testen van uw gezondheid. De uitslag van het keuren met 75 jaar krijgt u terug van het CBR. Er kan eventueel nog gevraagd worden om een rijtest, zodat er daadwerkelijk getest kan worden op de veiligheid van het rijden.

Uw rijbewijs verlengen

Let altijd goed op het verloop van uw rijbewijs zodat u zich op tijd kunt laten keuren met 75 jaar. Zorg er voor dat u alles meeneemt naar de afspraak. Zodra alles goedgekeurd is, kunt u uw rijbewijs verlengen bij de gemeente. Bekijk hier hoe u uw rijbewijs verlengt na uw 75ste via CBR.

Geef een reactie