Nieuw rijbewijs aanvragen bij het CBR

Verloopt uw rijbewijs bijna? Dan is het van belang om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Over het algemeen is een nieuw rijbewijs 10 jaar geldig, maar er zijn enkele criteria wat betreft het verlengen van uw rijbewijs. Er wordt namelijk gekeken naar uw huidige leeftijd om te bepalen hoeveel jaar uw rijbewijs wordt verlengd. In dit blog wordt uitgelegd hoe dit precies zit en wat de regels hierbij zijn, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Uw rijbewijs verlengen

Zoals hierboven al vermeld, is uw rijbewijs 10 jaar geldig. De regels veranderen echter zodra u de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Het is namelijk zo dat u vanaf uw 75e een medische keuring moet laten uitvoeren, waardoor u bijvoorbeeld vanaf uw 69e geen rijbewijs meer voor 10 jaar krijgt. Er wordt dan gekeken naar de overige jaren tot aan uw 75e. Zit u in de leeftijdsgroep van 70 en 75? Dan wordt het rijbewijs voor maximaal 5 jaar afgegeven. Het kan dus voorkomen dat u op uw 74e nog een rijbewijs krijgt voor 1 jaar, waarna u dan een medische keuring op 75-jarige leeftijd moet ondergaan voor een verlenging van 5 jaar .

Medische keuring aanvragen

Heeft u de leeftijd bereikt waarbij u eerst een medische keuring moet ondergaan voordat u een nieuw rijbewijs kunt aanvragen? Dan is het de bedoeling dat u eerst een gezondheidsverklaring en een medische keuring bij een erkend arts aanvraagt. Dit mag ook bij uw eigen huisarts zijn, maar de meeste huisartsen zullen hun patiënten doorverwijzen naar een andere, onafhankelijke arts. Dit wordt gedaan om een eventuele vertrouwensrelatie niet te schaden. De arts doet de aanvraag vervolgens via het platform Zorgdomein, zodat het CBR digitaal uw dossier uit kan lezen. Heeft uw arts geen link met Zorgdomein, dan dient u de ingevulde formulieren voor uw medische keuring per post op te sturen naar het CBR.

Rijbewijs aanvragen na medische keuring

Zodra u de medische keuring voor 75-jarigen heeft laten uitvoeren en u rijgeschikt bent verklaard, kunt u weer via de normale procedure uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Neem hierbij het besluit van het CBR mee, zodat de aanvraag direct goed verloopt. U krijgt vervolgens een nieuw rijbewijs voor 5 jaar. Let dus van tevoren goed op verloopdatum van uw rijbewijs, uw eigen leeftijd en houd rekening met de medische keuring. De medische keuring kan een aantal weken duren, dus vraag de keuring altijd op tijd aan.

Rijbewijs aanvragen doet u bij het CBR

Een nieuw rijbewijs vraagt u aan bij het CBR als u een gezondheidsverklaring nodig heeft. U kunt bij de gemeente terecht als uw gezondheidsverklaring goedgekeurd is. Wacht in ieder geval niet te lang met de aanvraag voor het verlengen van uw rijbewijs. Dit kan namelijk enkele weken of zelfs maanden duren, waardoor uw verlopen rijbewijs niet meer als legitimatie geldt. U mag nog wel uiterlijk een jaar doorrijden met het rijbewijs als geldig rijbewijs. Zorg er dus voor dat u zich op een andere manier kunt legitimeren.

Geef een reactie