Wanneer mag je rijden in een 45 km auto?

Een 45km auto, ook wel brommobiel genoemd, mag maximaal 45km per uur. Dit geldt voor binnen als buiten de bebouwde kom. Gaat u dus een 45km auto aanschaffen? Dan is het wel belangrijk om te weten waar u allemaal wel of niet mag rijden. Er gelden namelijk afwijkende regels met een 45km auto dan met een personenauto. Om direct misverstanden te voorkomen: er mag dus ook niet gereden worden op het fietspad, want dit is verboden. Meer weten over de regels van een 45km auto? U leest het hier.

Hoe hard mag ik rijden?

Waar u dus mag rijden met een brommobiel? Dat is gewoon op de rijbaan. Echter moet u zich hier wel houden aan de maximale snelheid van de 45km auto. Geldt er op de desbetreffende rijbaan een maximale snelheid van 50 km per uur? Dan is het nog steeds van groot belang dat u maximaal 45 km per uur aanhoudt, net als op een weg waar maximaal 80 km per uur gereden mag worden. Bij een 30 km- zone of binnen de bebouwde kom ligt de maximale snelheid lager. Het is hier ook niet de bedoeling dat u 45km per uur rijdt, maar dat u daar de maximale snelheid van de zone aanhoudt. Voer uw 45km auto ook niet op om wel harder te kunnen rijden, want dit is verboden en daarbij bent u niet langer verzekerd.

Waar mag ik niet rijden?

Ondanks dat u gewoon op de weg mag rijden, gelden er wel bepaalde regels. U mag namelijk met een 45km auto niet op autowegen en autosnelwegen rijden, waar u maximaal 100 mag rijden en minimaal 50 km per uur. Door de maximale snelheid van de 45km auto is het een gevaar voor uzelf en voor anderen om hier te rijden. Dit komt omdat u de minimaal toegestane snelheid niet kunt bereiken. De veiligheid wordt er dan namelijk niet beter op. U mag wel op wegen rijden waar een maximale snelheid van 80 km per uur geldt.

Rijbewijs voor een 45 km auto

Het is belangrijk om goed te weten waar en wanneer u in een 45km auto mag rijden. Ondanks dat het lijkt dat u in een kleine personenauto op de weg rijdt, mag u hier met alleen een AM rijbewijs in rijden, omdat een 45 km auto onder de categorie ´brommobiel´ valt. U heeft dus geen B rijbewijs nodig zoals bij een personenauto, maar u kunt wel met een B rijbewijs rijden in een brommobiel. Bent u 75 jaar of ouder en wilt u in de brommobiel gaan rijden als vervanger van de personenauto? Dan kunt u een AM certificaat automatisch laten toevoegen aan uw B rijbewijs. Dit vraagt u aan bij de gemeente. Een van de vereisten is wel dat u nog rijgeschikt bent.

Meer weten over rijden in een 45km auto?

Wilt u meer weten over met welke regels u te maken heeft als u gebruik maakt van een 45km auto? Als u net een theorie examen hebt afgelegd, dan bent u al goed op de hoogte. Als u uw B of A rijbewijs uitbreidt met een AM rijbewijs, dan begrijpen we dat u zich even wilt verdiepen in de regels. We verwijzen u via deze weg dan graag naar de site van Rijksoverheid om de regels door te kunnen nemen voor een brommobiel.

Geef een reactie