Iedere 5 jaar na uw 75ste een keuring?

Is uw rijbewijs verlopen op 75-jarige leeftijd? Dan is het mogelijk om dit te verlengen, wel zo fijn als u uw vrijheid wilt behouden. Echter moet u hiervoor eerst een medische keuring ondergaan. Als u geslaagd bent voor de keuring, dan kunt u voor 5 jaar uw rijbewijs verlengen. Elke 5 jaar gelden dezelfde regels en moet u weer de medische keuring doorstaan om uw rijbewijs te mogen verlengen. Het rijbewijs wordt met 10 jaar verlengd, totdat u de leeftijd van 65 heeft behaald. Dan wordt namelijk het rijbewijs afgegeven voor de overgebleven jaren tot u de 75 hebt gehaald. Meer weten over de regels van het verlengen van uw rijbewijs iedere 5 jaar na de 75 keuring? U leest het hier.

Medische keuring elke 5 jaar

Let ten alle tijden goed op wanneer uw rijbewijs verloopt. Bent u inmiddels 75 jaar of ouder? Dan moet u een medische keuring ondergaan als u een nieuw rijbewijs wilt aanvragen. Hiervoor moet u een gezondheidsverklaring invullen, die u kunt aanvragen bij het CBR. Een gezondheidsverklaring is nodig om een medische keuring te laten doen door een andere arts dan uw eigen huisarts. Verschillende onderdelen worden uitgebreid getest en er wordt gevraagd of u urine mee wilt brengen naar de keuring. De arts vult alle formulieren in die u vervolgens, samen met de eigen gezondheidsverklaring, kunt opsturen naar het CBR. De arts kan ook de aanvraag direct indienen bij Het Zorgdomein. Het CBR neemt de aanvraag in behandeling. Let op: de aanvraag duurt momenteel erg lang, begin dus tijdig met het aanvragen.

De uitslag van de 75 keuring

Het CBR neemt uw aanvraag in behandeling en laat vervolgens weten wat de uitkomst hiervan is. Bij akkoord kunt u uw rijbewijs voor 5 jaar verlengen. Het kan zijn dat er nog gevraagd wordt om een rijtest te doen. Er wordt dan gekeken naar uw rijgeschiktheid, waar u zelf een uitnodiging voor krijgt. Doorstaat u deze rijtest? Ook dan mag u uw rijbewijs voor 5 jaar verlengen.

Verlenging rijbewijs van 5 jaar

Heeft u akkoord op verlenging van uw rijbewijs? Toont u dan deze uitslag bij de gemeente om volgens de normale procedure uw rijbewijs te verlengen. U ontvangt vervolgens het nieuwe rijbewijs dat weer 5 jaar geldig is. Verloopt dit na 5 jaar weer? Dan mag u weer dezelfde procedure ondergaan. Op deze manier wordt er goed in de gaten gehouden of u rijgeschikt bent, voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers.

Vragen over de medische keuring

Heeft u vragen over de medische keuring? Raadpleeg dan eens het CBR. Zij kunnen u meer vertellen over de seniorenkeuring. Het is in ieder geval belangrijk dat u deze keuring iedere 5 jaar ondergaat, zodat u zeker weet dat u veilig de weg op kunt.

Geef een reactie