Hoe kan ik het AM rijbewijs halen?

Wanneer u graag een scooter, snorfiets, bromfiets of brommobiel wilt rijden, dan heeft u een speciaal AM rijbewijs nodig. Vanaf de minimale leeftijd van 16 jaar mag u dit rijbewijs halen en vervolgens direct rijden, in tegenstelling tot een A of B rijbewijs. Dit AM rijbewijs kunt u halen door middel van een theoretisch- en praktijk examen. Bent u zelf al in het bezit van een A of B rijbewijs? Dan hoeft u geen AM rijbewijs meer te halen: u mag automatisch al met een scooter of brommobiel rijden en u hoeft geen examen te doen.

De verschillende soorten AM rijbewijzen

Het AM rijbewijs is te verdelen in het AM2 en AM4 rijbewijs. Het AM2 rijbewijs is een bromfietsrijbewijs en een AM4 is een brommobiel rijbewijs. Kiest u er voor om alleen een AM4 rijbewijs te halen? Dan mag u daadwerkelijk ook alleen in een brommobiel rijden. Het AM2 rijbewijs zou u dan nog apart moeten halen. Het AM2 rijbewijs wordt ook wel gezien als het volledige AM rijbewijs. U kunt echter wel gebruik maken van dezelfde theoriestof.

Het halen van examens

Zoals u waarschijnlijk weet moet u eerst het theorie-examen met een voldoende halen, voordat u begint aan het praktijkexamen. Heeft u dus het theorie-examen niet in één keer gehaald? Doe dit examen dan nog een keer (of nog vaker) tot dat u het wel hebt gehaald. Pas daarna mag u een praktijkexamen inplannen. U kunt zelf een rijschool uitkiezen bij u in de buurt en een theorie-examen inplannen. Volgt u liever echte lessen dan wanneer u het zelf moet leren? Dat is bij veel rijscholen ook mogelijk.

AM rijbewijs aanvragen

U kunt uw AM rijbewijs halen in uw gemeente. Bent u uiteindelijk geslaagd voor het theorie- en praktijkexamen? Dan kunt u bij de gemeente een rijbewijs aanvragen. Dit rijbewijs is over het algemeen 10 jaar geldig. Zorg er voor dat u een geldig identiteitsbewijs meeneemt en een pasfoto, zodat uw rijbewijs gereed gemaakt kan worden. Na het zetten van uw handtekening is de aanvraag compleet. Na een aantal werkdagen kunt u dan uw AM rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis.

Rijbewijs halen

Het halen van uw AM rijbewijs wordt ook aangeraden zodat u al enige rijervaring hebt wanneer u begint met autorijlessen. U heeft dan al enige kennis van de theorie en ervaring in verschillende verkeerssituaties. Natuurlijk zult u het hele proces van het halen van een autorijbewijs nog moeten doorlopen, maar u zult wellicht iets sneller klaar zijn of het iets makkelijker vinden dan anderen die bij het begin beginnen. Zoek dus nu een geschikte rijschool uit en haal uw AM rijbewijs.

Geef een reactie